A forrás közelében

Ötéves születésnapját ünnepelte a II. János Pál Katolikus Szakkollégium

A Zárdatemplomban tartott ünnepi szentmisével kezdődött a II. János Pál Katolikus Szakkollégium alapítása 5. jubileuma, amelyet dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök celebrált.

Száz százalékig vegyenek részt mindenben – javasolta beszédében a fiataloknak, rámutatva, hogy a kultúránkban rengeteg energia, rengeteg teljesítmény van, és csak akkor fog fennmaradni, ha vannak bölcs, álmodó emberek, akik nemcsak önmagukért élnek. Felidézte saját szemináriumi éveit, amelynek egyik oszlopa volt ez a nyitottság, a másik pedig a munka. Sokat dolgoztak például sertéstelepen, morzsoltak kukoricát, pakoltak fát. Amint mondta, nagyon jót tett, alakította a szívüket. Hogy ki milyen ember, meglátszik a fizikai munkáján. Az is formálta, hogy kórházba járt betegeket látogatni, és hogy kint lehetett Afrikában. Azt kívánta a szakkollégistáknak, hogy ne csak a virtuális, hanem a tényleges valóságban váljanak felnőtté, az öregeket, betegeket, árvákat is lássák. Ahhoz, hogy valaki szép életet tudjon élni, tudni kell szeretni. Most, ezekben az ifjú években alakul ki, hogy valaki milyen ajándék lesz a társa számára. Egy házassághoz két jó ember kell, akik megtanulták, hogy a másikért élnek, nemcsak magukért. Tudnak és szándékukban áll önmagukon túllépni. A megyéspüspök megfogalmazta: szeretné, ha a jelenlévő fiatalok leendő házasságaiban meglepetést okoznának a párjuknak azzal, hogy a vallásuk mennyi jót hoz ki belőlük. Dr. Székely János a szemináriumi évek harmadik fontos pillérének az imádságot nevezte, a kápolnát, ahová imádkozni jártak, mert fontos volt az Isten közelében töltött idő. „Mert aki a forrás közelében él, az állandóan meg tud újulni.” A hit nemcsak régi szép hagyomány, kellemes érzés, hanem szikla, amire életet lehet építeni.

Fülöp Attila, az EMMI helyettes államtitkára azt az értéket emelte ki, hogy a szakkollégium nemcsak tudást akar adni, hanem közösséget is akar teremteni. Amint kifejtette, tanítani, átadni a tudást sosem volt olyan könnyű, mint ma, amikor sokféle modern eszköz áll rendelkezésre. De sosem volt annyira nehéz közösséget teremteni, és megmaradni egymás iránt felelősséget és lojalitást érző közösségnek. Felhívta a figyelmet arra: nem véletlen, hogy ma közösségfejlesztő szakokat indítanak sok helyen az országban, és arra is, hogy az egyház kétezer éve vállal közösségépítő feladatot.

Dr. Hende Csaba, az országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke, országgyűlési képviselő Shakespeare üzenetét hozta a fiataloknak, amit a Hamletben Poloniusszal mondat el: „Légy hű magadhoz!”, és azt a bölcsességet, hogy az a fiatal fa nő magasra, amelyiknek mély a gyökere.
– Törekedjetek egyre mélyebbre szeretetben, tudásban, munkában, hogy odafönn a lombkoronátok egyre terebélyesebb legyen – bíztatta a szakkollégistákat.

Dr. Németh István, az ELTE Savaria Egyetemi Központ rektorhelyettese kiemelte: a Magyarország legrégebbi és legnagyobb egyetemével való integrációkor az egyik első és legfontosabb ügy a szakkollégiummal kötött együttműködési megállapodás ügye volt. Mert ez egy valódi közösség, ahol hittel és felelősséggel teljes felnőttekké válhatnak a fiatalok. Sok ember működteti a társadalmat, de kevesen formálják. A rektorhelyettes azt kívánta, a szakkollégiumból kinőve legyenek olyan emberek, akik formálni képesek!

A születésnapi ünnep a szakkollégium Hollán Ernő utcai épületében folytatódott, ahol az egyetemisták adtak műsort és ízelítőt abból, miért is jó vállalni mindazt a pluszt, ami a szakkollégiummal jár. Pesti Arnold Karinthy-szöveget mondott, azzal a tanulsággal: „Nem szabad különös gondolatokkal terhelni az ember lelkét. Ettől csak nyugtalanná válik.” Pongrácz Benedek, Horváth Rebeka és Szeiler Bálint prezentációt mutattak be hitről, lelkiségről, a tanulmányokról, a közösségről, minthogy ezekre alapul a szakkollégiumi élet.

Ezután a fiatalok egy táncos produkciót mutattak be, majd Harangozó Bertalan, Vas megye kormánymegbízottja mondott pohárköszöntőt. Arra buzdította a hallgatókat, hogy legyenek hűségesek névadójukhoz, II. János Pálhoz, aki példát adott arra, hogyan kell megélni az élet különböző szakaszait, szerepeit. Ha tanulmányozzák a gondolatait, biztosak lehetnek benne, hogy segítséget fognak kapni mindennapi problémáikhoz.

Dr. Puskás Tivadar polgármester beszédében megfogalmazta: a város gyarapodott azzal, amikor öt évvel ezelőtt a 44 férőhelyes szakkollégium létrejött. Hozzásegíti a fiatalokat ahhoz, hogy empátiában, közösségi életben gyarapodhassanak. Hangsúlyozta: „aki a közért tesz, az a legtöbbet teszi!” Végül emléklapot adott át a jubiláló intézménynek.

Dr. Németh Norbert atya, a szakkollégium igazgatója zárszavában az „anyaintézmény” és az „anyaszentegyház” fogalmak szerencsés egybeesését a „two in one” jelenségben foglalta össze, minthogy a szakkollégium esetében a felnőtté válás „egyházi alma materben” történik. A fiatalokat arra bíztatta, hogy nem kell félni a változástól, mert abban mindig a fejlődés lehetősége rejlik, és ebben az intézményben mindenkit kreatívan segítenek ezen az úton. Hangsúlyozta: a II. János Pál Katolikus Szakkollégium az egyházi felsőoktatási tehetséggondozás egyetlen fellegvára Szombathelyen. Felveszi a versenyt a tömeges, nyílt online kurzusokkal, minden évben megküzd a hallgatók figyelméért, és még van benne lendület a jövőre nézve is. Az EMMI pályázataiból már eddig is számos közösségi céljuk valósult meg, sokat jelent számukra, hogy idén partnerségbe kerültek az ELTE-vel.

Az ünnepség végén dr. Balázsy Péter megyei főjegyző a Vas Megyei Közgyűlés oklevelét adta át Norbert atyának a jubileum alkalmából.

Szöveg: Merklin Tímea

Fotó: Tóth Ákos (tothfoto.hu)