„Szomjazom!”

Szerzetesek és a sör – avagy a sör, mint a böjt itala. Szaléziak beszélgetős estje a szakkollégiumban.

Első alkalommal került megrendezésre a Szerzetesek és a sör nevű program a II. János Pál Katolikus Szakkollégiumban április 3-án.

 Az esemény a szalézi testvérek és a szakkollégium közös szervezésében valósult meg a Bárka pincében. A bevezető gondolatokat Péter atya, szalézi szerzetestől hallhattuk, aki kiemelte a sör és a nagyböjt közti kapcsolatot, valamint az ital profán és szakrális összefüggéseire is kitért. Ezután a sörfőzés, a sörházak és a kocsmatartás történeti vonatkozásait ismerhettük meg Gaspari Gábor kollégiumi igazgató előadásában, aki különösen kitért a szombathelyi sörház történetére, hiszen szakkollégiumunk épülete egykor a sörfőzés helyszíneként funkcionált. Ezt követően Szabolcs szalézi testvér avatott be mindenkit a bajor perec megszületésének rejtelmeibe. Amint tőle megtudtuk, a három lyukkal rendelkező forma a Szentháromság szimbólumaként is értelmezhető. Vacsoraként a perec mellé virsli került tányérjainkra, és mindenki saját ízlésének megfelelő sört, illetve teát fogyasztott. A jó hangulatot fokozták a Szabolcs testvér által irányított játékok, amelyek során 4 csapat mérhette össze tudását. A cseh, brit, magyar és ízesített sörökről elnevezett csapatok először a sörkészítés, majd a mértékletesség, mint sarkalatos erény témakörében oldottak meg kvíz-jellegű feladatokat. Ezután különböző témákban kellett véleményt formálni 2-2 csapat közti vita keretein belül.

Az este imával zárult, és minden résztvevő pozitív érzéssel távozott, hiszen amellett, hogy jól éreztük magunkat, egy különleges és a fiatalok számára érdekes téma kapcsán szerezhettünk élményeket. A közreműködést köszönjük a szalézi testvéreknek!

Bekő Ibolya -szakkollégista