Igen! Ott leszek! – gondolatok a pápalátogatásról

A Szentatya közelmúltbéli magyarországi látogatásának több eseményén is részt vettek a II. János Pál Katolikus Szakkollégium tagjai. Csoportos külön szervezésre nem is volt szükség, hiszen elegendő volt csatlakozni a szervezők által kínált lehetőségekre.

Így voltak szakkollégisták az április 29-ei Forráspont találkozó a Szentatyával vagy az április 30-ai Kossuth-téri pápai szentmise. Az előbbiről Pozmics Luca szakkollégista írását az utóbbiról Gaspari Gábor szakkollégium igazgató gondolatait közöljük.

Ferenc pápa és a fiatalok

Ferenc pápa gondolatai a fiatalokhoz:  cél és edzés, az ima és a csend, bátor igazságkeresés.

Ferenc pápa szombaton délután találkozott mintegy 11000 fiatallal a budapesti Papp László sportarénában. A szentatya érkezése előtt dicsőítő énekek és imák, illetve tanúságtételek hangzottak el. Mielőtt a szentatya elkezdte beszédét megmutatták a néptáncosok a magyar kultúra táncát, melyre később a szentatya reflektált beszédében. Megköszönte a táncot, az énekeket, illetve a fiatalok által elmondott tanúságtételeket.  Ferenc pápa jelmondata, amit anyanyelvünkön, magyarul is elmondott, azaz volt, hogy aki mer, az nyer. Ezzel a gondolattal is buzdítja a fiatalokat, hogy merjenek tenni, hiszen akkor elérhetik céljaikat. 

A szentatya körbement az Arénában, ahol a fiatalok, az az mi, testközelből találkozhattak vele. Szerencsém volt nagyjából két méter távolságból látni őt, majd végignézni, ahogy személyesen köszönt minden mozgásukban korlátozott vagy fogyatékkal élő fiatalt, akik megjelentek a rendezvényen. Miután elhangzott beszéde és megáldotta a jelenlévőket, szentségimádás következett. A szentségimádáson, volt szakkollégistánk, Pongrácz Benedek diakónus is segédkezett.  Elképesztő energia érződött a levegőben a szentségimádás közben, hiszen mikor 11000 fiatal egyszerre dicsőít, énekel, nincs szükség szavakra.

Számomra ez egy életre szóló élmény lesz, amelyre majd idős koromban is vissza tudok gondolni, és erőt tudok meríteni belőle, töltekezni tudok.

Igen! Ott leszek!

Amikor a Szentatya április végi magyarországi látogatására készültem, több műsor is foglalkozott a 2021-es Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus felidézésével. Az egyik előadásban foglalkoztak a korábbi, 1938-as Eucharisztikus Kongresszussal is. Abban is az egyik legkülönlegesebb pillanattal, férfiak Szentségimádása eseménnyel. Ahol is 150 000 férfi zúgta: Igen! Ott leszek! – Gondolva itt a család féltő óvására, a hit megtartására, és a tisztes helytállásra a mindennapi életben. Ez a kép jutott eszembe, amikor lehetőséget kaptam, hogy szakkollégiumi vezetőként részt vehetek a vasárnapi pápai szentmisén. Nem volt kérdés, hogy Igen! Ott leszek! Valóban lélekemelő és töltekező volt együtt imádkozni a Szentatyával és több ezer magyar hívővel. A kivetítőkön jól látható volt a pápalátogatás logója, a Lánchíddal. A szentmisén a Szentatya külön is kiemelte: Legyetek ajtók, de akár hidak, amik összekötnek és nem kirekesztenek. A szakkollégiumunk is elhivatott a híd szerepre: Összeköti a más-más szombathelyi egyetemen tanuló egyetemistákat. Összeköti a szakkollégistákat is egymással, legyenek bármelyik krisztusi társegyházak hívei. A szakkollégiumi kurzusaink pedig hidat képeznek a tudományterületek között: meghívva minden egyetemistát (nemcsak szakkollégistákat) a kurzusainkra, egyfajta nyitott evangelizációként.

Azt gondolom a Szentatya üzenete telitalálat nekünk, szakkollégistáknak. Isten adjon erőt nekünk, hogy véghez vigyük a jót, amit az Úr egész bizonyosan már megkezdett bennünk. Igen, mindannyiunkban.