Ősi Mária-kegyhelyen járt a Szakkollégium

Mariazellben töltöttük el az adventi lelki napunkat .Szokássá vált szakkollégiumunkban, hogy az adventi időben kimozdulunk szűkebb otthonunkból és egy közösségben megélt lelki programmal fűszerezett teljes napot töltsünk el együtt.

Advent második hétvégéjén, december 9-én, az ausztriai Mariazellbe utaztunk. Nekünk magyaroknak különösen fontos Mária-kegyhely ez, amit megannyi királyunk, királynénk és az egyszerű zarándokok milliói gyarapítottak ajándékaikkal, felajánlásaikkal. Hófedte utakon érkeztünk meg a kegytemplomhoz és a kolostorhoz. A délelőtt folyamán a superiorátus egyik termében gyűltünk össze és hallgattuk meg igazgatónk, Németh Norbert atya gondolatait:

Az idő, amely megannyi elszalasztott lehetőség hordozója. A tartalmasan megélt idő épülésünkre szolgál. De a pillanatot csak egyszer élhetjük meg. A felolvasott Ige is mondja: „taníts minket úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk”. A keresztény lélek időt az élet ajándékaként éli meg.

A megélt időben különösen fontosnak hat a csend. Az Adventünkben hallgassuk meg a belső gondolatainkat is, időt hagyva az Úrnak, hogy szólhasson hozzánk. Az Úrral való beszédünk minden formája imává válhat – ne szalasszuk el, hagyjunk időt minderre.

Mariazellt Ausztria leghangulatosabb téli helyévé választják az emberek immáron ötödik esztendeje. Ennek mi magunk is személyesen jártunk utána. A kegytemplom kincstárainak és kápolnáinak bejárását követően az adventi vásárt is megnéztük.

Délután a bazilika Mária kegyoltáránál mondhattunk magyar nyelvű szentmisét. A zenei szolgálatot is szakkollégistáink gitárjátéka és éneke biztosította.

Szombat este a bazilika előtt már az adventi koszorú második gyertyáját gyújtották meg.

A programot az EGYH-KCP-17-EPER-0067 pályázat támogatta.

Gaspari Gábor
szakkollégiumi titkár


Fotó: Mihajliv Renáta, Gaspari Balázs