Szakkollégiumunk adventi lelkigyakorlata Pécsett

A szakkollégium hagyományaihoz híven, idén is az advent időszakában, 2018. december 7-9-e között tartottuk meg a lelkigyakorlatunk Pécsen, hogy a karácsonyra hangolódva már, egy kicsit kiszakadhassunk az egyetem sűrű utolsó heteiből.

A megérkezésünk utáni első program Villányban, bár nem volt teljesen zökkenőmentes, a hangulatos hely, a finom borok kóstolása, és a jó hangulat azonnal feloldotta a társaságot és egy kis ráhangolódást nyújtott az előttünk álló napokra.

A hétvége első napján többnyire a lelki programok szerepeltek. December 8-án ünnepeljük Szeplőtelen Szűz Mária szeplőtelen fogantatása ünnepét, a reggel első programjaként tehát Szakkollégiumunk igazgatója, Gaspari Gábor, a közös ima után betekintést nyújtott az Üdvözlégy Mária kezdetű imánk jelentésébe. Sokszor esünk abba a hibába, hogy a sűrűn ismételt sorok közt elveszve, elfelejtünk odafigyelni a szövegek valódi jelentésére, csupán monoton ismételjük azokat, pedig egy igazán jelentésdús imáról van szó, ami különösen nekünk, magyaroknak, Mária országának, nagyon is jelentős, ezen a napon pedig igazán szép kezdet volt. Napközben lehetőségünk volt a csendes elmélkedésre és a város felderítésére. Mindig izgalmas egy város felfedezése, még ha valamennyire ismerős is az, de az adventi készülődés egy egészen új köntösbe öltöztet mindent.

Később csoportokban beszélgettünk, amik valamilyen szinten mind kapcsolódtak az advent és Mária témaköréhez. A szerepvállalás, karácsonyi készülődés és annak személyes megélése, nehéz döntések és szülői szerepkör. A csoportokat az idősebb szakkollégisták vezették, így családias és bensőséges beszélgetéseket eredményezve. A délután folyamán rövid időre Nagy Norbert atya, pécsi egyetemi lelkész is meglátogatott minket. Rövid elmélkedést követően gyónásra is lehetőség nyílt.  Este pedig részt vettünk Dr. Udvardy György pécsi megyéspüspök Mária-napi miséjén a Székesegyházban.

A mise után egy kis ideig még vártunk, hogy köszönetet mondhassunk a püspök úrnak, aki nélkül nem jöhetett volna létre ez a hétvége. Az egész nap tekintetében számomra ekkor jött el a legmeghittebb pillanat. Míg csendben várakoztunk a padokban, egy pillanatra minden fényt lekapcsoltak, csupán pár gyertya és az adventi koszorú világította be a monumentális teret. Páran talán észre sem vették, mégis némán lopta szívünkbe magát az advent igazi mivolta, egy aprócska fény.

Az utolsó nap számos nevezetességet néztünk meg, ahova magánszemélyként talán nem is juthattunk volna el. A Püspöki Palota, a Kincstár és a Székesegyház után a Dzsámi megtekintése a lelkigyakorlat alatti beszélgetések folyamán összekovácsolódott társasággal egy különleges élmény volt.

Azt hiszem elsőévesként különösen hálásak lehetünk ezért a hétvégéért, hiszen most kezdődik az első vizsgaidőszakunk, aminek félelmei közül ez a kis adventi program, ha csak egy rövid időre is, de kiragadott minket. Emellett rengeteg tanácsot kaptunk a felsőbb évesektől, akik a közösségük tagjaivá fogadtak minket és most már igazán érezhettük is ezt, jobban megismerve Őket, hogy valahová tartozunk, mindezt a karácsonyi várakozás szellemével áthatva.

A programot az EGYH-KCP-18-P-0051 sz. pályázat támogatta.

Kupi Maitra, szakkollégista

Fotó: Mihajliv Renáta és Teleki Blanka Ágnes szakkollégisták