Szakkollégiumunk Pécsett is bemutatkozott!

Szakkollégiumunk Pécsett is bemutatkozott! Pozmics Luca, a Diákbizottságunk elnöke képviselte szakkollégiumunkat a pécsi szakkollégiumi konferencián, ahol a 10 éves Egészségtudományi Szakkollégiumot köszöntötték.Egy új együttműködés kezdete lehet a bemutatkozásunk. Köszönjük Luca! Hajrá szakkoli!

Luca beszámolóját itt is olvashatjátok:
2024. február 22-én került megrendezésre a Jubileumi Szakkollégiumi Konferencia Pécsett. A konferenciát a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar és Szakkollégium szervezte.
Az a megtiszteltetés ért, hogy én képviselhettem szakkollégiumunkat. A regisztráció és ünnepélyes megnyitók után, melyeket a PTE ETK Szakkollégium elnöke, a PTE ETK dékánja, a rektorhelyettese, illetve a HSZK igazgatója tartottak, kezdődtek az előadások. Az első szekcióban Dr. Závodi Bence által nyerhettünk betekintést abba, hogy hogyan is működik a PTE Szakkollégiumi rendszere. Ezután az Egészségtudományi Szakkollégium történetét, kialakulását hallhattuk Dr. habil Pusztafalvi Henriette és Karamánné Dr. habil Pakai Annamária előadásában. A szekció zárásaként az Egészségtudományi Szakkollégium referensét és titkárát hallgattuk, akik a mindennapi életet mutatták be az ETK Szakkollégiumban. A délelőtt folyamán került sor a szakkollégiumok bemutatkozására is. Három pécsi kollégium mellett egy nagyváradi kollégium is bemutatkozott, majd következett előadásom a mi kollégiumunkról. Az ebédszünetet követően érdekesebbnél érdekesebb előadásokat hallhattunk, melyeket felsorolni hosszú lenne, néhányat azonban megemlítek. Az egészségturizmusról, a növény alapú étrendekről, a menopausáról, illetve a stigmatizációról az epilepsziások körében témákba nyerhettünk betekintést. Sajnos az utazás miatt a további előadásokról lemaradtunk melyek a délután második részében kerültek megtartásra. A konferencia zárásaként a Jubileumi tanulmánykötet is bemutatásra került.

Úgy gondolom nagyon tanulságos volt ez a konferencia, hiszen a fentebb említett témákon kívül megismerkedhettünk más szakkollégiumok működésével is. Volt olyan kollégium, melyben a tanulmány a fő pillér, így a TDK, OTDK szereplések, a különböző kutatások, külföldi tanulmányok kerülnek előtérbe. Emellett volt olyan kollégium is, melyben a hitélet a legmeghatározóbb. A mi kollégiumunk egy kicsit más, nálunk vegyesen vannak minden szakról, ráadásul három különböző egyetemről, a többi kollégiumban viszont csak egy-egy bizonyos szakon tanuló hallgatók laknak. Sok tudással gazdagodtam, emellett pedig sok ötletet kaptam, hogy hogyan lehetne a mi közösségünket is fellendíteni, akár a közösségi, a hitéleti vagy a tanulmányi ágon. Leginkább egy tapasztalat és ötletcsere alkalomhoz tudnám hasonlítani ezt a szekciót, hiszen a legtöbbet másoktól tanulhat az ember. A jövőben szeretném ezeket a tapasztalatokat, ötleteket megosztani társaimmal és újra pezsgővé tenni a kollégium életét.

Hálásan köszönöm a lehetőséget, hogy képviselhettem kollégiumunkat, illetve a PTE ETK-nak meghívását.

Pozmics Luca
A II. JP Szakkollégium DB elnöke

A teljes cikk…